Ska jag skaffa en kattunge eller en vuxen katt?

Du funderar på att skaffa en katt. Grattis! Katter är underbara, kärleksfulla och lojala följeslagare. Men nu kommer den svåra delen – att bestämma om du ska skaffa en kattunge eller en vuxen katt.

Båda har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att du gör din research innan du fattar ett beslut. Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna och nackdelarna med varje alternativ.

Fördelar med att skaffa en kattunge

Det går inte att förneka att kattungar är bedårande. De är små, fluffiga och fulla av energi. De är också relativt lätta att potträna och ta hand om. Kattungar är också mer benägna att knyta band till dig eftersom de inte har haft så mycket tid att knyta band till andra människor eller djur. Slutligen är det mindre troligt att kattungar har utvecklat dåliga vanor, som att klösa på möbler eller urinera utanför kattlådan, som du skulle behöva bryta.

Nackdelar med att skaffa en kattunge

Även om kattungar onekligen är söta kräver de mycket tid och energi. De måste matas flera gånger om dagen, de måste tränas i att använda kattlådan och de behöver mycket lektid. Kattungar tenderar också att vara mer busiga än vuxna katter – de är kända för att klättra i gardiner, slå ner saker från bord och hamna i alla möjliga problem. Så om du letar efter ett sällskapsdjur som kräver lite underhåll är en kattunge kanske inte rätt val för dig.

Fördelarna med att skaffa en vuxen katt

Vuxna katter är vanligtvis lugnare och lättare att ta hand om än kattungar. De behöver inte matas lika ofta, de är redan tränade för att gå på kattlådan och de kräver vanligtvis inte lika mycket uppmärksamhet som kattungar. Vuxna katter tenderar också att vara mindre destruktiva än kattungar – de är inte lika benägna att skrapa möbler eller urinera utanför kattlådan. Eftersom de redan har knutit an till andra människor eller djur är de vanligtvis inte lika bundna till sina ägare som kattungar är.

Nackdelarna med att skaffa en vuxen katt

Även om vuxna katter har vissa fördelar jämfört med kattungar har de också vissa nackdelar. För det första är de inte lika söta eller kramgoa som kattungar – vissa människor tycker att de är distanserade och till och med lite skrämmande. Och även om de flesta vuxna katter är tränade för kattlådan finns det alltid en möjlighet att du får en katt som inte är det, vilket kan vara en stor olägenhet (för att inte tala om stinkande). Slutligen, eftersom vuxna katter redan har knutit an till andra människor eller djur kan det ta längre tid för dem att knyta an till dig än vad det skulle ha gjort om du fått en kattunge.

I slutändan bör det bero på dina personliga preferenser och din livsstil om du väljer att skaffa en kattunge eller en vuxen katt. Om du letar efter ett sällskapsdjur med lite underhåll som inte kräver mycket uppmärksamhet kan en vuxen katt vara rätt val för dig. Men om du vill ha en gosig följeslagare som knyter nära band till dig är en kattunge förmodligen det bästa valet.